RSS Flöde

Mathieu Kassovitz engagerar och provocerar igen

Postat den

Den som följde regissören Mathieu Kassovitz twitterkonto från tiden strax före den första omgången i det franska presidentvalet till det att den andra skulle avgöras kunde konstatera att han flitigt propagerade för att rösta blankt. Om det nu verkligen är han själv som står bakom twitterkontot i hans namn. Sådant kan man naturligtvis inte vara helt säker på.

Om vi för en stund åtgår från att det var stjärnregissören Mathieu Kassovitz som twittrade ut budskapet att det är lika bra att rösta blankt eftersom makten korrumperar, oavsett partifärg på presidenten, så går vore det inte särskilt överraskande med tanke på hans senaste film. Det går snarare helt i linje med den.

L’Ordre et la Morale som den heter bygger på verkliga händelser som inträffade i Nya Kaledonien, ett av Frankrikes återstående utomeuropeiska områden, i tiden mellan de två presidentvalsrundorna 1988.

Då sköt några kanakiska rebeller fyra gendermer till döds och tog ytterligare ett antal som gisslan. Allt i ett uppror i syfte att få börja förhandla om självständighet. Den franska regeringsmakten reagerar med att skicka dit elitsoldater, men också en tränad förhandlare vid namn Philippe Legorjus, spelad av Kassovitz själv.

Legorjus vill föröka få till en fredlig lösning och får bra kontakt med den lokala rebelledaren. Men eftersom man är just i slutspurten av presidentvalet så kompliceras situationen av ingen politiker är beredd att visa något som kan uppfattas som svaghet utan avsikten är hela tiden att sätta hårt mot hårt. Filmen inleds med en stark scen från det stora blodbad som det hela slutar i.

Mathieu Kassovitz har baserat sin film på den bok som den verklige Philippe Legorjus skrev några år efter händelserna, men faktum är att han har fått kritik från båda sidor av konflikten för att han ska ha tummat en del på sanningen och hela produktionsprocessen har varit kantad av kontroverser.

Den franska armén vägrade till exempel att vara behjälplig med material och input när det förstått vilken ton gentemot den som manuset hade och Kassovitz fick inte tillstånd att filma på plats i Nya Kaledonien.

När det var dags för den färdiga filmen att få sin premiär hindrades den från att visas i där. Ägaren av de största biograferna bedömde den som polemisk och för karikatyrartad och menade att den bara riskerade att riva upp gamla sår. Den ska dock senare ha visats på mindre biografer i delar av Nya Kaledonien.

Den exakta sanningshalten i filmen kan jag naturligtvis inte bedöma och det är klart att det skulle vara en brist om det skulle visa sig att den förmedlar rena felaktigheter, men jag tycker att det känns som att Mathieu Kassovitz är ganska balanserad i sin skildring av händelserna. Men jag kan förstå upprördheten från officiellt håll, det är ingen särskilt smickrande bild av de högre beslutsfattarna och hur Frankrike hanterade upproret som han för fram.

Det rör sig helt enkelt om gammalt kolonialt övervåld. Hur det än må vara med den exakta sanningshalten så är L’Ordre et La Morale än riktigt stark film, tveklöst Kassovitz bästa sedan genombrottet med den mästerliga förortsungdomsskildringen Medan vi faller (La Haine) från 1995.

Det är en tät, snygg och effektivt berättad film som trots sin dryga två timmar långa speltid aldrig tappar fart. Det är en film om maktens cynism och om hur (dåligt) Frankrike behandlar och har behandlat folket i sina forna och nuvarande kolonier och det finns några scener i den som är bland de allra starkaste jag har sett på många år.

Möjligtvis kan man anmärka på att Kassovitz i bland blir lite övertydlig och att filmen emellanåt kanske är just lite karikatyrartad när det gäller karaktärerna som den fått kritik för, men det är i sammanhanget mindre anmärkningar. L’Ordre et la Morale visar, efter bottennapp som Babylon A.D och Gothika att Mathieu Kassovitz fortfarande kan göra bra och angelägen film.

L’Ordre et La Morale visades vid förra årets filmfestival i Stockholm, då under den internationella titeln Rebellion, men när det gäller en mer allmän svensk biopremiär ser det riktigt mörkt ut. Vilket är synd.

Och när det gäller filmens grundtema, kanakernas längtan efter självständighet så är den processen fortfarande i gång. En folkomröstning om man ska kvarstå under franskt styre eller man ska bli självständiga är på gång. det är dock oklart när. Tidigast 2014 är det senaste budet.

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: