Ett tufft år – Charmigt och smittande skådespeleri räddar slarvigt skriven film

Postat den

Efter den monumentala succén med En oväntad vänskap (Intouchables) 2011 är det lite av en happening varje gång duon Olivier Nakache och Eric Toledano släpper en ny film, även om de aldrig riktigt lyckats upprepa samma typ av framgångar.

Något som kanske kan illustreras med att när deras senaste film Ett tufft år (Une année difficile) från förra året nu släpps i Sverige så sker det direkt till streaming utan att passera den ordinarie repertoaren. En mer krass anledning till det kan säkert också vara att den helt enkelt inte riktigt håller måttet.

Ett tufft år är duons hittills mest splittrade film och den känns inte helt genomtänkt på manusplanet. Att den ändå bitvis blixtrar till och bjuder på den där charmiga, varmhjärtade och medryckande humorn som vi vant oss att förknippa med Nakache och Toledano är denna gång mer en någon gång tidigare tack vare skådespelarinsatserna.

Kvartetten Pio Marmaï, Noémie Merlant, Jonathan Cohen och Mathieu Amalric mer eller mindre bär den här filmen på sina axlar.

Marmaï och Cohen spelar Albert och Bruno, två svårt skuldsatta män vars liv i olika grad rasat samman. Framförallt Albert har utvecklats till en street smart som är beredd att göra lite vad som helst för att få ihop pengarna som ska få hans liv på rätt köl igen. De två blir av en slump och genom en dramatisk händelse vänner, en händelse som även inbegriper den något oortodoxe skuldsaneraren Henri (Amalric).

Lockade av gratis öl och chips hamnar Albert och Bruno på ett möte hos en grupp unga miljöaktivister. Det kommer att engagera sig i gruppen, främst för att vinna den karismatiska ledaren Cactus (Merlant) gunst och att de ser en möjlighet att tjäna pengar på det hela men det ska också komma att skicka deras ny i en ny och oväntad riktning.

Ett tufft år är inte utan förtjänster. Här finns en del riktigt roliga scener och kemin och energin de duktiga skådespelarna emellan är elektrisk. Därtill är Nakache och Toledano så skickliga på att sätta ihop en filmberättelse att den hela tiden har ett driv som rycker med åskådaren.

Under ytan ekar det det dock en aning tomt denna gång något som framförallt beror på slarvigt manusarbete. Min främsta invändning är att det när det kommer till kritan inte känns riktigt trovärdigt, vare sig händelseutvecklingsmässigt eller hur rollfigurerna är frammejslade och agerar. Så mycket mer än underhållning för stunden blir det inte denna gång från firma Nakache och Toledano.

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

Lämna en kommentar