RSS Flöde

The Wire à la française

Förra sommaren släpptes den franske före detta polisen Olivier Noreks debutroman Kod 93 (Code 93) från 2013 i svensk översättning. Nu är det dags för uppföljaren Territoriet (Territoires) från året efter att göra detsamma.

Återigen handlar det om en stenhård och tidvis väldigt brutal kriminalroman som utspelas i Parisförorten Seine-Saint-Denis (som Norek själv jobbade i under många år) och med kommissarie Victor Coste i blickfånget.

Den här gången handlar det om en The Wire-doftande hårdkokt berättelse om narkotikahandeln i området och den brutalitet som följer i dess spår, samt dess förgreningar ut i samhället.

Det börjar med att tre lokala knarkkungar på kort tid hittas mördade. Av vem eller vilka och varför har dock Coste och hans kollegor inte en aning om.

Vad de däremot snabbt förstår är händelserna riskerar att skapa en snabbt eskalerande, våldsam situation och att de så snart som möjligt måste lösa morden och för att läget inte ska spåra ur fullständigt.

Sin vana trogen skriver Olivier Norek rapp, effektivt och med ett driv som gör boken till ännu en bladvändare från hans sida. Precis som i fallet med Kod 93 så tycker jag dock inte att Territoriet når upp i den lysande nivå som Ytspänning (Surface) från 2019, den första av Noreks romaner som gavs ut på svenska, håller.

Olivier Norek har för övrigt skrivit två böcker till om Viktor Coste. Den senaste, Dans les brumes des Capelans, kom ut i Frankrike så sent som tidigare i år.

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: