RSS Flöde

Mixte – medryckande skildring av ett Frankrike i brytningstid

En efter en startar de stora streamingjättarna nationell produktion. Förra året släpptes Amazon sin första helfranska produktion: tv-serien Mixte. Och det är en alls ingen oäven premiär och väl värd att lägga tid på att se.

Handlingen cirkulerar kring ett gymnasium i en liten stad på den västfranska landsbygden i början av 1960-talet. Serien tar sin början den första dagen på ett skolår då man på försök ska låta flickor gå på samma gymnasium som pojkar.

En nyordning som många på skolan och i det lilla samhället är minst sagt skeptiska till. Och det blir också ett händelserikt läsår som vi under seriens åtta avsnitt får hänga med på.

Vi får följa såväl elevernas som skolpersonalens och föräldrarnas vedermödor i kölvattnet av de ovana situationer som uppstår på grund av eller tack vare experiment med blandade klasser på skolan.

Mixte har drag av såpa över sig och en del rollfigurer är lite endimensionella men överlag lyckas den bra med att fånga in det den vill skildra.

Den lyckas fånga sin tid väl och hinner avhandla glappet mellan vuxen- och ungdomsgenerationen, trångsynthet, den begynnande sexuella revolutionen och livet i en småstad. Bara för att nämna några ämnen som fångas in.

Mixte tar sig kanske inte ner på djupet men engagerar ändå, mycket tack vare värme, bra tonträff och fint skådespelande.

I skrivande stund tycks det inte klart om det blir någon ytterligare säsong men jag håller tummarna för att det blir så. Jag är helt klart nyfiken på att få se vad som händer med de här rollfigurerna.

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: