RSS Flöde

Emily in Paris – Copy and the City

I dag tar jag ut svängarna en aning för vad gör en amerikansk serie på en frankofilblogg? Frågan är högst relevant, men jag tycker det finns en del saker som talar för att just den här serien gör det.

Främst för att den i det närmaste till 100 procent utspelas i Paris (och att staden är så närvarande i handlingen att den närmast har en huvudroll) och att franska skådespelare medverkar och inte minst för att det också pratas en del franska i den.

Serien det handlar om är Sex and the City-skaparen Darren Stars senaste kreation Emily in Paris som släpptes på Netflix i förra veckan. Mycket känns också igen från just Sex and the City. Mode, flärdfulla och exklusiva miljöer och starka kvinnliga karaktärer är tre viktiga beståndsdelar. Och så en myllrande storstad som oerhört viktig kuliss.

Sedan finns det en del som skiljer också. Som att Emily in Paris har en tydligt mer ungdomlig målgrupp och att är betydligt mer kysk.

Den nya serien är dessutom mer av en bagatell i jämförelse med den stilbildande och banbrytande Sex and the City som ju också slog ner lite som en bomb i tv-utbudet med sitt sexuellt explicita innehåll och grundtanke med fyra kvinnliga huvudkaraktärer som tröttnat på dejtinglivet alla oskrivna regler och bestämmer sig för att attackera det mer på männens vis. Det här är mer av Copy and the City, för att använda reklambyråspråk.

Emily in Paris följer Emily Cooper, en Chicagokvinna i 20-årsåldern som är på väg upp i hierarkin på den marknadsföringsfirma där hon jobbar. Slumpen gör att hon med kort varsel blir erbjuden sitt drömjobb som företagets kontor i Paris – trots att hon i stort sett inte kan ett ord franska eller fått möjlighet att förbereda sig.

Hennes ankomst till staden och sitt nya jobb blir – som väntat – inte utan utmaningar. Livet i den nya staden innebär en kulturkrock för henne och hennes närvaro på kontoret ses inte med särskilt blida ögon av de franska kollegorna. Och krocken mellan hennes typiskt amerikanska sätt och deras lika typiskt franska sätt blir brutal. Men omöjligt är å andra sidan ett ord som inte tycks finns i Emilys vokabulär och hon skaffar sig snart också vänner som uppskattar henne.

En annan avgörande skillnad mellan Emily in Paris och Sex and the City återfinns på manusnivå. I den sistnämnda hade Darren Star och hans team Candace Bushnells fyndiga och välskrivna bok att utgå från medan Emily in Paris inte har någon förlaga, vilket märks. Här är manuset mycket mer platt, klichéridet och saknar vasshet och finnes.

Den här serien är mer att se som en bagatell och lättviktig underhållning för stunden. Och så var det det där med Paris. Staden spelare som sagt en mycket viktig roll och genom fint kameraarbete och snyggt fångade parismiljöer är det som att kliva in i ett patisserie med visuella parisbakelser att se den här serien. Sådant får åtminstone mig att smälta och min toleransnivå att höjas ett antal snäpp.

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: