RSS Flöde

Det grekiska EU-dramat genom Costa-Gavras ögon

Postat den

Går det att göra spänning av ändlösa förhandlingar inom EU? Ja, hyfsat i alla fall om heter Costa-Gavras och är en franskgrekisk smått legendarisk leverantör av politiska thrillers! Den nu 87-årige regissörsveteranens senaste film Adults in the room handlar nämligen om just det. Närmare bestämt förhandlingarna 2015 mellan Grekland och övriga EU gällande villkoren för det ekonomiska räddningspaketet för att hjälpa ett krisande Grekland från att bli helt bankrutt.

Adults in the Room bygger på den karismatiske dåvarande grekiske finansministern Yanis Varoufakis bok med samma namn och ger hans syn på processen som följde efter att han fick det tuffa uppdraget att efter vänsterkoalitionen Syrizas seger i det grekiska nyvalet omförhandla det avtal med tuffa krav på nedskärningar och privatiseringar som Grekland slutit med den så kallade trojkan (EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden IMF).

Även om utgången av det hela är välkänd för den som hängde med i nyhetsflödet då det begav sig lyckas Costa-Gavras faktiskt skapa en del spänning, inte bara den som har ett särskilt intresse för europeisk politik och vad som kan ha sagts vid förhandlingsborden.

Bra skådespel och Costa-Gavras hantverksskicklighet räcker en bit på vägen och för att göra Adults in the room till en intressant och sevärd film och när han mot slutet till sist släpper loss den annars stramt hållna berättarstrukturen blir det verkligt intressant. Tyvärr kommer den infusionen lite för sent för den strama och lite teatrala ansatsen i den övriga delen gör att filmen som klockar in på strax över två timmars speltid då hunnit på sina håll trampa lite vatten.

Tajmingen på den svenska biopremiären (förrförra helgen) av denna fransk-grekiska samproduktion kunde dock knappast ha varit bättre eftersom den sammanföll med de långa och tuffa slutförhandlingarna om EU:s långtidsbudget och finansieringen av den inrättade coronastödsfonden. Genom Adults in the room kan man få ett hum om ungefär hur det kan ha sett ut och låtit under de många och långa förhandlingarna.

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: