RSS Flöde

Adrenalin, underhållning och tuff action i En förlupen kula

Postat den

Vi har väl alla våra så kallade guilty pleasures? Min är biljaktsfilmer, vilket är lite märkligt eftersom jag aldrig någonsin varit särskilt intresserad av vare sig bilar eller motorer. Jag gissar att det handlar om det rena underhållningsvärdet i att luta sig tillbaka, glömma alla tankar på logik och bara låta sig svepas med i de välkoreograferade actionsekvenser som biljaktsscener oftast är. Lite som en nöjesfältsattraktion där i tv-soffan.

För ungefär en månad sedan släpptes den franska Netflix-produktionen En förlupen kula (Balle perdue i original) i regi av debutanten Guillume Pierret. Den satte jag mig häromdagen ner i tv-soffan för att se i förhoppning om halvannan timmes god underhållning för stunden – och det var exakt vad En förlupen kula levererade.

Det är nämligen en tät, tuff actionthriller om en godhjärtad och talangfull bilmekaniker som råkat hamna på fel sida om lagens råmärken. Efter en misslyckad smash and grab-kupp hamnar han i fängelse men får ett erbjudande om strafflindring mot att han rycker in som mekaniker åt en grupp poliser som arbetar med att stoppa de drogtransporter som sker via snabba bilar genom landet.

Allt går som det ska fram tills att hans mentor blir ihjälskjuten av en korrumperad medlem i teamet och att han själv utpekas som huvudmisstänkt. På flykt är hans enda chans att skaffa fram bevis med såväl skurkar som polis efter sig.

Det är med andra ord en tämligen ordinär och bekant handling som En förlupen kula bjuder på. Men det gör det på ett tajt och hantverksskickligt sätt. Actionsekvenserna är snygga (särskilt en biljaktsscen genom den sydfranska staden Sète är riktigt vass) på ett gammaldags sätt, en bra bit från dagens datorgenererade och ibland själslösa specialeffekter. Logiken är det emellanåt såklart lite si och så med, men det kommer också med genren, men även där tycker jag att man håller sig på rätt sida av vad man som åskådare trots allt kan acceptera.

Guillaume Pierret använder sig dessutom av ett förhållandevis nedtonat berättande som gör att man inte faller i genrens inbyggda överspelsfallgropar. Guillaume Pierret är naturligtvis hjälpt i det arbetet av att ha rutinerade skådespelare som Alban Lenoir, Ramzy Bedia och Nicholas Duvauchelle i rollistan.

Summa summarum så är En förlupen kula en actionrulle som väl uppfyller sitt syfte att underhålla för stunden. Ett bra alternativ om du vill ha något fartfyllt och hyfsat spännande att titta på en slö och regnig eftermiddag eller kväll i sommar.

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: