RSS Flöde

En spänningsroman svår att lägga ifrån sig

Postat den

Den före detta polisen Olivier Norek har seglat upp som en av de stora stjärnorna på den franska kriminalromanhimlen.

Jag har lätt att förstå varför när jag läste hans nyutkomna första till svenska översatta roman Ytspänning (Surface i original) från häromåret.

Olivier Norek skriver nämligen med ett anmärkningsvärt driv i berättandet och ett effektfullt språk, vilket resulterar i att om väl börjat läsa så vill man inte sluta. Med andra ord är det en bok som gjord för sträckläsning.

Dessutom är Ytspänning begåvad med en spännande, intressant och fängslande hjältinna i form av Noémie Chastain. Hon är en tuff polis som leder en grupp inom narkotikapolisen i Paris .

I samband med ett tillslag blir hon dock allvarligt skadad och det vänder upp och ner på hennes tillvaro. Motvilligt låter hon sig för att få en mjukstart på vägen tillbaka kommenderas till ett litet och sömnigt samhälle i den franska södern.

Hon har dock siktet inställt på att så snabbt som möjligt få återvända till Paris igen. Mötet mellan det lantliga och den tuffa och street-smarta parispolisen blir mycket riktigt en kulturkrock.

Men när resterna av ett barn som varit försvunnet i många år flyter upp till ytan i den stora kraftverksdammen vid byn visar det sig snabbt att byn inte alls är så lugn och stillsam som den till det yttre verkar.

Fler gamla hemligheter ligger på lut och snart står set klart för Noémie att flytten till landet i själva verket inneburit en snabb återkomst till den verkliga hetluften.

Ytspänning är en tempostark, atmosfärrik och ständigt överraskande spänningsroman och Olivier Norek är en författare som jag känner att jag vill läsa mer av och jag hoppas att han fortsätter att skriva böcker med Noémie Chastain som hjältinna – helst omgående!

Denna första bekantskap var över alltför snabbt. Ytspänning är som sagt svår att lägga ifrån sig.

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: