RSS Flöde

Respect, Mr Beckham!

3769552030

I dag är den sista dagen av det så kallade transferfönstret i de stora europeiska fotbollsligorna. Ett antal spelare har under mer eller mindre uppmärksammade former redan bytt klubbadress och förmodligen kommer många fler till att göra det inna klockan passerar midnatt. Med reservation för någon riktig blockbuster under de timmar som återstår fram till midnatt så känns det som att den mest uppmärksammade övergången kommer att vara den som presenterades i dag: den att David Beckham har skrivit på ett fem månader långt kontrakt för Paris Saint-Germain. Ryktet att herr Beckham skulle vara på väg till Paris var högintensivt redan vid motsvarande tidpunkt i fjol men då blev det inget av det hela och nog var det fler än jag som då drog slutsatsen att därmed skulle den historien vara all. Men det var den alltså inte. Och trots det där intensiva ryktet förra året så slog nyheten att David Beckham den här gången faktiskt skulle hamna i Paris ner som en smärre bomb.

Jag måste erkänna att jag redan i fjol ställde mig tveksam till vad David Beckham skulle kunna tillföra laget. Rent fotbollsmässigt alltså. Den marknadsmässiga dimensionen av att ha en superstjärna i laget med ökad souvenirförsäljning och stjärnglans kring klubben är naturligtvis oomtvistad. Jag är fortsatt tveksam till om den nu 37-årige gentlemannen kommer att kunna göra några större avtryck på planen och ryckte lite på axlarna när snacket om värvningen av honom till mitt älskade PSG tog fart på nytt i förmiddags. Efter att ha sett den pressonferens han höll i Paris för en stund sedan tvivlar jag inte en sekund på att David Beckham behövs i Paris. Faktum är att man kunde önska att det skulle gå att klona honom och skicka en Beckham till varje stor fotbollslkubb. För personer som honom behövs i den peningstinna och alltmer kommersialiserade elitfotbollen. För det går naturligtvis inte annat än att lyfta på hatten och känna enorm respekt för en herre som väljer att skänka hela sin lön under sejouren i Paris till välgörande ändamål! Det var en synnerligen fin och synnerligen välbehövlig gest som behövs i en tid av uppmärksammade skatteflykter (jo, jag tittar bland annat på dig herr Depardieu) och girghet som bara tycks breda ut sig mer och mer. Visst, man kan argumentera för att det är lätt för en så kopiöst förmögen man som David Beckham att vara generös på det här sättet, men symbolvärdet i gesten känns ändå omöjlig att överskatta- Så välkommen till PSG, mr Beckham. Såväl den här klubben som elitfotbollen i stort behöver personer som dig! David Beckham kommer för övrigt att spela i tröja nummer 32.

Så till sist ett tv-tips. Fast ett omvänt sådant. I kväll visar SVT den franska filmen Disco. Den kan du med gott samvete hoppa över. Trots att den är fransk.

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: