RSS Flöde

Paul Greengrass à la française

Postat den

För några dagar sedan avrådde jag från att se den på svensk dvd nyutkomna franska actionrullen Forces spéciales, eller Special Forces som den fått heta här. Som tur var så finns det ett bättre alternativ att tillgå för den som trots allt är sugen på att se en trots allt tämligen närbesläktad fransk actionfilm. I förra veckan släpptes nämligen också L’Assaut från 2010 på svensk dvd, återigen under sin internationella titel som i detta fallet lyder The Assault. Jag skriver tämligen närbesläktad eftersom det egentligen rör sig om två på många sätt väldigt olika filmer. Men några gemensamma beröringspunkter finns det. Den kanske allra främsta är att det i båda fallen handlar om franska elitförband som ställs inför besvärliga uppgifter. Skillnaderna mellan dem är desto fler. Där Special Forces är en renodlad muskulös actionfilm så gör The Assualt anspråk på att vara mer tänkande och psykologiskt underbyggd.

The Assault bygger på verkliga händelser och handlar om de dramatiska händelserna när ett Air France flygplan på självaste julafton 1994 kapades av en väpnad islamistgrupp strax innan avfärd från Houari Boumedienne flygplatsen i Alger. Målet ska ha varit att flyga in i Eiffeltornet i Paris men dramat fick sin blodiga upplösning två dagar senare när planet efter att ha tvingats landa i Marseille stormades av en grupp ur gendermeriets specialtrupper. Själva stormningen kunde en chaockad fransk nation följa på tv. En av dem som satt som klistrad framför tv-apparaten var en då 14 år gammal Julien Leclercq. Uppenbart influerad av hur den politiska thrillerns moderna mästare Paul Greengrass i United 93 tog sig an 11 september-katastrofen har han nu gjort en film om vad som hände de där dramatiska dagarna för snart 18 år sedan. Nu ska det ägas på en gång att Julien Leclercq inte är någon Paul Greengrass, men det är alls inget oävet försök att efterlikna mästaren han lyckas genomföra.

Precis som Paul Greengrass gjorde i United 93 så försöker Julien Leclerq att tränga in bakom kulisserna på flera fronter. Redan när han som 14-åring satt där och såg de verkliga händelserna utspela sig på tv-apparaten funderade han mycket över de inblandade människorna, inte minst de som dolde sig bakom de stormande specialtruppernas skidmaskliknande skyddsmasker. De där funderingarna har han tagit fasta på i sin film och utgångspunkten för berättelsen är en specifik medlem av specialstyrkorna, men vi får också fälja med såväl kaparna som de politiker och tjänstemän som bakom kulisserna arbetar för en fredlig lösning. Allt precis som i United 93 skildrat utan egentliga pekpinnar eller övertydliga sympatier. Klippningen och fotot med en hetsig handhållen kamera är mer eller mindre stulna rakt av från Paul Greengrass och ger resultat. Med hjälp av det drivna och kompetenta hantverket lyckas Julien Leclercq överskyla det faktum är att han kanske inte är någon vidare personinstruktör, några av skådespelarna tillåts spela över ganska grovt. En stor tillgång är fotografen Thierry Pouget, vars stålgrå och i det närmaste helt dränerade på färg, foto framkallar en hård och kall men samtidigt stark känsla av autenticitet.

Manuset som är skrivet av Julien Leclercq själv i samarbete med Simon Moutaïrou är en blandning av fakta och fiktion. Samtidigt som vissa dokumenterade delar av händelseförloppet av oklar anledning har ändrats så har man tagit hjälp av en av de personer som hölls som gisslan på planet för att kunna beskriva det som skedde på planet så noggrant som möjligt.

Någon ny United 93 är The Assault inte, men väl en nervig, intensiv och spännande thriller väl värd att lägga 90 minuter av sitt liv på.

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: