RSS Flöde

Kan man älska ett varuhus?

Postat den

Hej! Jag heter Mattias och jag är FNAC-oman. Det är bara att erkänna. Mönstret är tydligt. Det första jag gör när jag kommer till Paris, efter att ha checkat in på det lilla och oansenliga hotell vid Place d’Italie som jag har kommit att betrakta som mitt hem i Paris, är att ta métron från Place d’Italie till Charles de Gaulle-Etoile – jag tar alltid 6:an eftersom man då slipper byta vid kroniskt överbelamrade Concorde eller Franklin D. Roosevelt, även om restiden kanske blir längre – och sedan promenera längs Champs-Élysées ner till FNAC-butiken (efter kanske halvannan timme där brukar nästa stopp bli PSG-butiken några hundra meter längre ner på andra sidan paradgatan, så’n vanemännsika är jag…). Under min nyligen avslutade semester i Toscana gjorde jag och min fru en dagstur till Florens. En liten utflykt som jag verkligen såg fram emot, inte bara för all berömd konst och stadens mytomspunna skönhet – eller för att Florens glassfestival just då pågick för fullt – utan också för att Florens är en av de få städer i Italien som har ett FNAC! Nu visade det sig att FNAC låg en bit utanför staden och att det skulle ta cirka 40 minuter med buss, enkel resa, att ta sig dit så det blev inget FNAC-besök. Lite motvilligt lät jag mig övertalas om det orimliga i att lägga så stor del av några timmars besök i Florens på att åka buss till ett köpcenter. Hon hade såklart helt rätt, men nog smärtade det lite. Nu fick vi en riktigt trevlig vistelse i Florens ändå, så jag är mycket nöjd. Men det är klart, jag hade hemskt gärna kunnat lägga FNAC i Florens till den rad av olika FNAC i världen som jag har besökt. En rad som i skrivande stund omfattar Bryssel (mitt första FNAC som därmed har en speciell plats i mitt hjärta), Milano, Nice, Marseille – och då Paris. Här tänkte jag nu bjuda på min topp tre-ranking (jag är inte bara FNAC-oman utan listoman också…) över Paris FNAC-butiker.

1. FNAC CHAMPS-ELYSEES (Ingen överraskning att den placerar sig etta med tanke på min beskrivning över hur mina Parisbesök brukar inledas. Synnerligen bra sortiment när det gäller skivor och filmer och en strategiskt placerad cafédisk för nödvändiga pauser i botaniserandet i det franska audiovisuella populärkulturella utbudet. Dessutom har jag fåt en känsla av att prisnivån faktiskt är aningen lägre här än på de övriga FNAC-butikerna. Dock är avsaknaden av en bokavdelning ett minus)

2. FNAC MONTPARNASSE (Bra belägen på trevliga Rue de Rennes och har i motsats till butiken på Champs-Élysées en bokavdelning. Skiv- och filmavdelningarna är dock inte lika välsorterade. Charmig planlösning över flera plan)

3. FNAC FORUM-LES HALLES (Är väl egentligen den största butiken och den har välsorterade skiv-, film- och bokavdelningar. Jag kan dock inte låta bli att tycka att hela Les Halles-komplexet är ganska osexigt och det drar ner helhetsintrycket. Brukar dock, naturligtvis, hamna även här vid alla Parisbesök)

Summa summarum är dessa tre butiker, eller kanske främst deras frestande utbud, ansvariga för åtskillig ångest när det gäller att hålla sig inom gränserna för tillåten vikt på bagaget inför hemresan.

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

»

 1. FNAC FNAC FNAC ! Tout à fait d’accord ! På franska rimmar FNAC med Bach. Aussi essentiels l’un(e) que l’autre!

  Svara
 2. även jag fnac:ar, så fort jag får tillfälle. http://lasdagboken.blogdns.com/2008/index.php?entry=entry080630-100738

  senast ett par kassar i Nantes, där FNAC hade en förnämlig placering i en vacker byggnad http://lasdagboken.blogdns.com/2010/index.php?m=09&y=10&d=07&entry=entry100907-213553

  från london är det så fiffigt att portokostnader för en vanlig nätbeställning blir dyrare än att faktiskt hoppa på Eurostar och åka över (under!) och livebrowsa, vilket är mille fois roligare

  Svara
  • Känner igen det där med portokostnaderna. Det är märkligt dyrt att näthandla från Frankrike även från Sverige. Brukar dessutom mest använda mig av Amazon.fr när jag handlar via nätet. De brukar bli billigare (mindre dyrt) än via FNAC. FNACS hemsida är ju däremot överlägset bäst att browsa för att hitta godbitarna,

   Svara
 3. Den är i Lyon måste du besöka!
  Jättefin byggnad från utanfor :
  http://www.flickr.com/photos/18561434@N07/4152722534/
  http://www.panoramio.com/photo/3480408

  Behöver du nånting från Bryssels FNAC ? Jag är där under helgen.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: