RSS Flöde

Fångad av en stormvind

Postat den

Vad sägs om en klassiker såhär på torsdagskvällen? En riktig nostalgitripp, inte minst för oss uppväxta på 80-talet, och en av de där låtarna som en gång i tiden ledde mig in på frankofilins väg. Ouragan var prinsessan Stéphanies första singel och blev en 1986 formidabel succé i främst Frankrike, Schweiz, Tyskland och Österrike.

Men egentligen var det inte tänkt att Stéphanie skulle göra den. Den i den frankofona världen synnerligen framgångsrika låtskrivaren Romano Musumarra skrev den till Jeanne Mas, men hon ville inte spela in den. Ett misstag skulle det visa sig. Inte i nivå med den där skivbolagschefen som nobbade Beatles med motiveringen att gitarrpop var ute kanske, men ett misstag. När Jeanne Mas tackade nej vände sig Romano Musumarra till Stéphanie och efter en tids övertalning tackade hon ja.

Till Jeanne Mas försvar kan man tillägga att ingen annan heller riktigt hade uppfattat låtens potential. Det spelades exempelvis inte in någon riktig musikvideo till låten när den skulle lanseras – och då pratar vi ändå om 80-talet, den tid då musikvideon kanske var som allra viktigast. Den video som syns i klippet nedan gjordes först när låten hade börjat röra på sig på listorna. Det är väl inget mästerverk till video, men den hade säkert sin del i låtens framgångar. Och framgångsrik blev den. Den toppade till exempel den franska försäljningslistan för singlar i tio veckor i rad och blev till slut 1986-års näst mest sålda singel i Frankrike. Lite plåster på såren för Jeanne Mas del var att det var hennes Rouge et noir (även den skriven av Romano Musumarra) som efter de där tio veckorna avlöste Ouragan på singellistans förstaplats.

Även om det är fel att avfärda Stéphanie som ett one hit-wonder, uppföljaren Flash blev exempelvis också en hyfsad listframgång, så är det väl främst genom Ouragan vi kommer ihåg henne. Åtminstone som artist. Så häng med på en trip down memory lane. Eller hur nu motsvarande uttryck på franska lyder. Kommer för tillfället inte på det – men det kan kanske någon av er bloggläsarvänner bistå med…

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

Ett svar »

  1. 90-talet var det fortfarande skämatar om det : http://youtu.be/n8k1uomleiA?t=2m59s

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: