RSS Flöde

Panik i byn

Postat den

Du har garanterat aldrig sett något liknande förut. Det är sannerligen inte ofta jag i mitt värv som filmrecensent har anledning att plocka fram den meningen, men den passar i allra högsta grad in på den animerade belgiska familjefilmen Panik i byn (Panique au village) som nu, nästan två år efter sin premiär i Belgien och Frankrike får sin svenska biopremiär. Lite tråkigt nog dubbad till svenska.

Originaldubbningen är såklart bättre (ingen överraskning direkt, det gäller för varje Disney- eller Pixarfilm också), men eftersom filmen lanseras som en barn- och familjefilm är svenskt tal oundvikligt. Jag är dock lite tveksam till om det verkligen är nödvändigt eftersom det går att sätta frågetecken kring om det här är en lämplig film för en så ung publik där textläsning är ett problem.

Panik i byn bygger förvisso på en hemma i Belgien redan kultförklarad serie kortfilmer från början av 2000-talet, gjorda för barn-tv. I långfilmsformatet, 74 synnerligen infallsspäckade minuter, blir det en lite annorlunda produkt. Panik i byn innehåller några scener som inte direkt är moraliskt uppbyggliga på det där politiskt korrekta sättet. Jag kan riktigt höra Hem & Skola-föreningarnas protester som hade kommit som ett brev på posten om det hade varit 80-tal för mina öron. Det rör sig inte om några hysteriska övertramp, bara små tveksamheter, så låt inte detta avskräcka dig från att ta med hela familjen för lite underhållning.

Det är för övrigt tur att filmen bara är 74 minuter lång. Mer hade publiken knappast orkat. Jag hade definitivt inte gjort det. Varenda en av dessa 74 minuter är så fulla av vansinniga idéer och upptåg att det är svårt att hänga med i svängarna. Tempot är hysteriskt uppskruvat och regissörerna Stéphane Aubier och Vincent Patar har till synes låtit associationsbanorna löpa fritt och helt vägrat att underkasta sig någon som helst mallar, mönster eller ordning.

Det råder total – och härlig – anarki i deras helt egna kreativa universum. Förutom att själva berättelsen är surrealistisk så att det räcker och blir över blandar Aubier och Patar animationsstilar hejvilt. Grunden är klassisk stop motion, med hederliga gamla leksaksfigurer i plast i huvudrollerna (en cowboy, en indian och en häst utgör den ledande trion). Därutöver råder fullständigt fritt spelrum. Det är som om Toy Story skulle ha gjorts i en tjeckoslovakisk animationsstudio på 70-talet, korsat med Wallace & Gromit och Pingu – och med mer än ett stänk Monty Python i mixen.

Handlingen då? Ja, den är så skruvad att det är svårt att beskriva den. Här kommer i alla fall ett försök. Cowboy, Indian och Häst (jo, det heter så) bor ihop i ett hus (deras inbördes relation får man aldrig riktigt klar för sig). Granne med dem bor den lätt koleriske bonden Steven och hans familj. När filmen inleds planerar Cowboy och Indian inför Hästs kommande födelsedag.

Indian får en idé. De ska bygga en grill i tegel till Häst. Till det behövs enligt Indians beräkningar 50 tegelbitar. Ett tekniskt missöde gör dock att hans beställning blir på 50 miljoner tegelbitar. När de dagen efter ska levereras leder det såklart till vissa problem. Det är dessutom inledningen på en serie oväntade och äventyrsfyllda händelser som innehåller det mesta – och lite till.

Jag säger det igen: du har garanterat aldrig sett något liknande förut. Har du bara ett uns barnasinne kvar (och det har vi väl alla) kan jag näst intill garantera att du kommer att skratta gott och underhållas av denna surrealistiska och hysteriska belgiska animerade pralin (som nominerades till en César förra året – för bästa utländska film!).

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: