RSS Flöde

bonjour!

Hej! Och välkommen till den här bloggen. Som titeln på bloggen antyder kommer den att handla om min kärlek till fransk kultur. Tja, varför inte dra till med att säga min kärlek till Frankrike och det franska med en gång. För det kommer nog att slinka in ett och annat som inte direkt kan härledas till kultur också. Som till exempel sport (som jag i och för sig anser är kultur, men jag vet att långt ifrån alla delar den distinktionen) och politik. Men tyngdpunkten kommer att ligga på tre ämnen som ligger mig synnerligen varmt om hjärtat: film, musik och litteratur. I mitt yrke som filmskribent/recensent får jag ofta, dock inte så ofta som jag kanske skulle önska, möjlighet att se nya franska filmer. Och eftersom jag mer än gärna, så att säga, tar jobbet med mig hem – blir det gärna en och annan fransk film även när jag sjunker ner i tv-soffan. Det är om dessa ofta angenäma upplevelser jag har tänkt skriva i denna blogg.

Men, som bloggbeskrivningen säger, kommer jag inte att begränsa mig till den fin- och populärkultur som produceras inom Frankrikes gränser. Faktiskt inte ens till det franskspråkiga. Naturligtvis kommer det allra oftast att handla om franskspråkiga upplevelser, men såväl i Frankrike som i den övriga frankofona världen produceras det en hel del intressant populärkultur på engelska och andra språk också. Det kommer att dyka upp exempel även på det.

Jag kommer att skriva om högaktuella saker. Aktuella biopremiärer och dvd-släpp, nysläppta skivor och böcker bland annat. Men jag kommer också att skriva om äldre saker och tipsa om säväl gamla klassiker som bortglömda pärlor. Och om du som jag har stor förkärlek för Frankrike och det franska – tveka inte att höra av dig med kommentarer om det jag skriver om eller tips på just dina favoriter. Jag konsumerar förvisso massor av fransk kultur – men är alltid på jakt efter nya upplevelser. Det är en livslång upptäktsfärd i blåvitröda spår jag är ute på. Häng gärna med på färden. Än en gång välkommen.

Om mattiaslin71

Jag heter Mattias Lindén och är journalist till yrket. Vid det här laget har jag varit verksam som journalist i drygt 25 år. Främst inom radio, men även som skribent. Jag har ett passionerat förhållande till film och sport. Utöver det tar även musik och att läsa upp stor del av min uppmärksamhet. Och min förkärlek för det franska är, som den här bloggen visar, mycket stor.

»

 1. Eh bien, voilà, vilken start! Mes félicitations! Bisous 😮

  Svara
 2. Mycket trevligt. Jag plockar fram några bra ostar och slår mig ner här bland läsarna.

  Svara
 3. Hej!
  Hittade hit via facebook och sekwa! Passar mig alldeles ypperligt. Har lagt upp denna bland de bloggar jag följer och läser. Lycka till i fortsättningen!

  A bientot!

  Svara
  • Mattias Lindén

   Hej Lotta!

   Roligt att du hittade hit och kul att du tycker att det värt att följa det jag skriver om. Hoppas att jag ska kunna leverera användbara tips till dig!

   Svara
 4. Monika Johansson

  Hej!
  Bokhandlare som också gillar böcker, men hinner inte läsa alla….infört lästimme på schemat;-)

  Svara
 5. Mattias Lindén

  Hej!

  Lästimme låter absolut som en bra idé. Eller åtminstone halvtimme. Tar till mig det tipset. har för övrigt själv jobbat i bokhandel. Fast det var 20 år sedan nu, så det är väl preskriberat. Men kul var det. Trevligt att du kikade in på min blogg!

  Svara
 6. Hej, vad kul, fler frankofiler åt folket!
  Hittade hit via Sekwa.
  Är utflyttad till Languedoc och läser gärna om fransk kultur!
  hälsar Karin
  /Brev från Servian

  Svara
  • Mattias Lindén

   Hej Karin!
   Ja visst är det roligt med fler frankofiler. Det kan väl knappast bli för många av oss ;). Ska defenitivt hålla koll på din blogg också. Det vattnades rejält i munnen på mig bara av att se bilderna. Om jag skulle tvingas välja en enda matvara att äta resten av livet skulle det förmodligen bli chèvre! Sparrisflarnen med chèvre ser farligt goda ut.

   Svara
 7. Bleu… blanc… rouge!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: